Što posjetiti? Rijeka Una

Idealna lokacija za jednodnevni izlet, mi smo oduševljeni.

Plan je bio obići cijeli Nacionalni park Una u Bosni i Hercegovini, počevši od Martin Broda pa sve do Bihaća. Priprema nije bila dovoljno dobra, pa sam vjerujući Google mapsu mislio da postoji granični prijelaz u blizini Martin Broda (početnička greška). Uputili smo se tim putem i vozili preko Gračaca i Srba.

Granični prijelaz Nacionalni park Una

Prateći table po cesti vozili smo prema izvoru Une (nije bilo u planu). 

Na izvoru Une radio je ljubazni gospodin koji mi je odmah objasnio kako do Martin Broda imam voziti više od 100 kilometara, jer moram na Bihać pa se spuštati prema dolje. Naime, granični prijelaz na koji sam ja mislio je samo za ljude koji žive u pograničnom području.

Sreća u nesreći je što smo stali tu. Samo pogledajte slike :)

Vrelo Une

Vrelo Une je najdublji krški izvor u Hrvatskoj i među pet najdubljih u svijetu. Dosad je istražen do dubine od 248 metra, ali dno nije dosegnuto. Temperatura vode je konstantna i iznosi 2–3°C. Izvor ima oblik okruglog, mirnog, modrozelenog jezera.

Izvor Une

Karta košta 3€ po osobi (djeca ne plaćaju), a do vrela ima dobrih i napornih 15 minuta hoda.

Izvor rijeke Une

Vrelo rijeke Une

Nakon obilaska izvora, stali smo kraj malog slapa na samom početku i napravili piknik.

Slapovi rijeke Une

Kako se plan o Nacionalnom parku Uni izjalovio, tražili smo druga rješenja. Ljubazni gospodin s početka priče nam je objasnio da se na Štrbački buk (glavna lokacija parka) može doći i s hrvatske strane. Poslušali smo ga i zaputili se prema tamo.

Do Štrbačkog buka vodi lijepa cesta kroz prirodu, Skoro cijeli put je asfaltiran, osim možda zadnjih 2 do 3 kilometra. Parkirali smo na velikom parkingu i pješke se spustili do samog slapa. Slap je fantastičan, a sama rijeka bistra i veličanstvena.

Štrbački buk

Štrbački buk rijeka Una

Počela je padati kišica, pa smo se sakrili ispod neke nadstrešnice, Tamo je bio i gospodin koji tvrdi da je vlasnik parcele na kojemu se nalazi šetnica uz rijeku i slap. Rekao je kako se inače naplaćuje ulaz od 10€, ali da još nije sezona pa se može ući besplatno. Spomenuo mi je i kako je bio na emisiji Provjereno, a i da su mu nakon te reportaže ogorčeni mještani dali preko 100 negativnih recenzija. Zamolio je i mene za (pozitivnu :) recenziju za "njegov" Una Mamea park. Sve skupa mi je to bilo intrigantno, pa sam čim sam došao kući pogledao reportažu. Prava zavrzlama, ne znam tko je u pravu i nije mi ni bitno ali samo znam da ovo prirodno bogatstvo zaslužuje puno bolji tretman.

Štrbači buk Una

Doduše, pogled je ljepši s hrvatske strane jer je slap okrenut nakoso. Kažu i da je pristupna cesta puno bolja s hrvatske strane nego sa strane Bosne i Hercegovine u kojoj se nalazi Nacionalni park.

Bili smo već i gladni, pa nam je gospodin preporučio da odemo u Orašac, odnosno restoran Natura park. Fantastično mjesto uz rijeku. Domaći ambijent, super usluga, a mesa ko u priči. Slika niže = 46€, vrijednost za novac 10 od 10, preporučam. Orašac se nalazi u Bosni i Hercegovini svega 2 kilometra nakon graničnog prijelaza Užljebić. 

Natura park Una

Rijeka Una Bosna i Hercegovina

Bilo je već kasno, pa smo se nakon ručka/večere zaputili prema kući. Nismo ni ušli u nacionalni park, a oduševljeni smo rijekom Unom i prirodom koja ju okružuje. Jedva čekamo sljedeći izlet koji će uključivati Martin Brod, Kulen Vakuf i ostala prekrasna mjesta...